Het meertje in het open land ziet er lieflijk uit. Maar pas op! Kom niet te dichtbij! Want daar klinkt een stem die je het duistere water inlokt…

Reis door Groningen en overal zie je sporen van het verleden: dijken, wierden, middeleeuwse kerken, kronkelende waterlopen. Dit land is de bron van verhalen over witte wieven, duivels en wonderen: oude Groningse verhalen die tot leven komen in het project Spinbarg.

 

<p>Kijkkasten aan boord van het schip Familietrouw (Foto Peter Musschenga)</p>

Kijkkasten aan boord van het schip Familietrouw (Foto Peter Musschenga)

Spinbarg: nu in Museum Klooster Ter Apel

Zo’n 25 Groningse filmmakers, kunstenaars en muzikanten hebben voor Spinbarg een aantal van de mooiste verhalen verbeeld, ieder op zijn of haar eigen manier: als animatiefilm, kunstinstallatie, in muziek of virtual reality. Tot en met 7 januari beleeft u deze verhalen in Museum Klooster Ter Apel. www.kloosterterapel.nl/nl/expositie-spinbarg

Kom naar de voorstelling van Spinbarg en duik onder in een eeuwenoude wereld vol magie

 

Trailer

De historische kaart (Groninga Dominium, 1617) die we voor de vormgeving en animaties gebruiken is afkomstig uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Groningen.

Het verhaal achter Spinbarg

In een ver verleden lag in Westerwolde bij Jipsinghuizen een heuvel: de Spinbarg (ofwel Spinberg). Mensen uit de streek noemden de heuvel zo, omdat het ‘Spinwief’ hier woonde: een eigenaardige vrouw, die elke avond, zodra het begon te schemeren, haar spinnenwiel mee naar buiten nam. Avond aan avond spon ze lange draden, waarmee ze jonge mannen probeerde te vangen.

Net als de spinvrouw in Jipsinghuizen willen we mensen vangen in een betoverend web vol verhalen, beelden en muziek. We brengen Groningse volksverhalen tot leven door ze op een eigentijdse manier te verbeelden en te vertellen over historische achtergronden hiervan. 

Met de Spinbarg-voorstelling zijn we op tournee. Van augustus tot en met oktober 2017 hebben we onze verhalen op tien locaties in de provincie Groningen laten zien aan boord van historisch vrachtschip Familietrouw van het Veenkoloniaal Museum. Op dit moment kunt u de voorstelling bekijken in Museum Klooster Ter Apel.

 

<p>Foto Familietrouw: Peter Musschenga</p>

Foto Familietrouw: Peter Musschenga

Het verhalenproject Spinbarg is een initiatief van Productiehuis Spinbarg en Erfgoedpartners in samenwerking met onder andere het Veenkoloniaal Museum Veendam en De Verhalen van Groningen en is mogelijk dankzij financiële bijdragen van onder meer provincie Groningen, Mondriaanfonds, NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma , Fonds voor Cultuurparticipatie, BNG Cultuurfonds, J.B. Scholtenfonds, Kunstraad Groningen, Gebiedscoöperatie Westerkwartier, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Zuid en Oost GroningenProjectbureau Blauwestad, gemeenten Eemsmond, Delfzijl, Oldambt, Bellingwedde, Zuidhorn, Stadskanaal en Hoogezand-Sappemeer.