Spinbarg

In Jipsinghuizen woonde eens een oude vrouw, bovenop een heuvel. Iedere avond zat ze tot diep in de nacht achter haar spinnenwiel om te werken aan een reusachtig web. Met haar web probeerde ze vanaf haar ‘Spinbarg’ (ofwel ‘Spinberg’) jonge mannen te vangen.

 

<p>Still uit animatie door Christa Moesker</p>

Still uit animatie door Christa Moesker

De provincie Groningen kent een schat aan oude volksverhalen, die veel vertellen over de geschiedenis van onze provincie en over het ontstaan van het landschap. Dit is aanleiding voor een groot project rond Groningse volksverhalen, genoemd naar die geheimzinnige heuvel in Jipsinghuizen: ‘Spinbarg’. Net als de spinvrouw op haar ‘berg’ willen wij een web weven: een betoverend web vol verhalen, beelden en muziek.

 

Groningse filmmakers, kunstenaars, muzikanten, maar ook andere bewoners van het gebied verbeelden een aantal van de mooiste verhalen. Met die verhalen gaan we op tournee. Vanaf half augustus 2017 vaart Spinbarg door de provincie met het antieke vrachtschip de Familietrouw – van het Veenkoloniaal Museum. Het ruim van het schip wordt voor deze gelegenheid ingericht met 12 kijkkasten. In iedere kast zien en horen bezoekers een ander verhaal. Doordat er zoveel verschillende makers meewerken aan Spinbarg is ieder verhaal uniek qua toon, sfeer en uitvoering. 

 

<p>Opstelling kijkkasten in het schip. Ontwerp&nbsp;<a href="http://www.pjot.nl">Studio Peter Musschenga</a></p>

Opstelling kijkkasten in het schip. Ontwerp Studio Peter Musschenga

Spinbarg komt met De Familietrouw op 10 locaties verspreid over de hele provincie Groningen. Op die locaties organiseren we samen met bewoners en erfgoedinstellingen allerlei activiteiten rond Groningse volksverhalen: wandelingen, theater, muziek, kunst en poëzie. Op deze website vindt u informatie over deze activiteiten en achtergrondinformatie over de verhalen die we verbeelden. 

Trailer

Het verhalenproject Spinbarg is een initiatief van Productiehuis Spinbarg en Erfgoedpartners in samenwerking met onder andere het Veenkoloniaal Museum Veendam en De Verhalen van Groningen en is mogelijk dankzij financiële bijdragen van onder meer provincie Groningen, Mondriaanfonds, NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma , Fonds voor Cultuurparticipatie, BNG Cultuurfonds, J.B. Scholtenfonds, Kunstraad Groningen, Gebiedscoöperatie Westerkwartier, Prins Bernhard Cultuurfonds, Coöperatiefonds Rabobank Noordenveld West GroningenProjectbureau Blauwestad, gemeenten Eemsmond, Delfzijl, Oldambt, Bellingwedde, Zuidhorn en Hoogezand-Sappemeer.