Spinbarg

 

Het meertje in het open land ziet er lieflijk uit. Maar pas op! Kom niet te dichtbij! Want daar klinkt een stem die je het duistere water inlokt…

Reis door Groningen en overal zie je sporen van het verleden: dijken, wierden, middeleeuwse kerken, kronkelende waterlopen. Dit land is de bron van verhalen over witte wieven, duivels en wonderen: oude Groningse verhalen die tot leven komen in het project Spinbarg.

<p>In het ruim van de Familietrouw</p>

In het ruim van de Familietrouw

Zo’n 25 Groningse filmmakers, kunstenaars en muzikanten hebben voor Spinbarg een aantal van de mooiste verhalen verbeeld, ieder op zijn of haar eigen manier: als animatiefilm, kunstinstallatie, in muziek of virtual reality. Beleef deze verhalen aan boord van het historisch vrachtschip Familietrouw en duik onder in een eeuwenoude wereld vol magie.

 

Trailer

Het verhaal achter Spinbarg

In een ver verleden lag in Westerwolde bij Jipsinghuizen een heuvel: de Spinbarg (ofwel Spinberg). Mensen uit de streek noemden de heuvel zo, omdat het ‘Spinwief’ hier woonde: een eigenaardige vrouw, die elke avond, zodra het begon te schemeren, haar spinnenwiel mee naar buiten nam. Avond aan avond spon ze lange draden, waarmee ze jonge mannen probeerde te vangen.

Net als de spinvrouw in Jipsinghuizen willen we mensen vangen in een betoverend web vol verhalen, beelden en muziek. We brengen oude Groningse volksverhalen tot leven door ze op een eigentijdse manier te verbeelden en te vertellen over de historische achtergronden van die verhalen. 

Het schip Familietrouw, dat we voor ons project mogen gebruiken, is eigendom van het Veenkoloniaal Museum Veendam. Het is het oudste, nog in originele staat verkerende binnenschip van Groningen

 

<p>Foto&#39;s schip: Peter Musschenga</p>

Foto's schip: Peter Musschenga

De historische kaart (Groninga Dominium, 1617) die we voor de vormgeving en animaties gebruiken is afkomstig uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Groningen.

Het verhalenproject Spinbarg is een initiatief van Productiehuis Spinbarg en Erfgoedpartners in samenwerking met onder andere het Veenkoloniaal Museum Veendam en De Verhalen van Groningen en is mogelijk dankzij financiële bijdragen van onder meer provincie Groningen, Mondriaanfonds, NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma , Fonds voor Cultuurparticipatie, BNG Cultuurfonds, J.B. Scholtenfonds, Kunstraad Groningen, Gebiedscoöperatie Westerkwartier, Prins Bernhard Cultuurfonds, Coöperatiefonds Rabobank Noordenveld West GroningenProjectbureau Blauwestad, gemeenten Eemsmond, Delfzijl, Oldambt, Bellingwedde, Zuidhorn en Hoogezand-Sappemeer.