Spinbarg in Sappemeer

Van vrijdag 1 t/m zondag 3 september is Spinbarg in Sappemeer. De Familietrouw ligt dan in het haventje tegenover Historische Scheepswerf Wolthuis (Noorderstraat 308) . Op vrijdag t/m zondag kunt u het schip met verhalen bezoeken. Overige activiteiten vinden plaats op zaterdag- en zondagmiddag, 2 en 3 september: theater en muziek in Borg Welgelegen, kunst en verhalen in Galerie de Smederij, demonstraties in de Historische Scheepswerf Wolthuis, vaartochten met de Emma (museumschip van het Noordelijk Scheepvaartmuseum) en muziek van Marlene Bakker en Bernard Gepken. Ook in de bibliotheek in Hoogezand is van alles te doen rond Groningse volksverhalen (30 augustus en 6 september). Hieronder vindt u het hele programma voor Hoogezand-Sappemeer.

 

Spinbarg in Sappemeer

Bezoek het schip

Zo’n 25 filmmakers, animatoren, kunstenaars, en muzikanten verbeelden een aantal van de mooiste Groningse volksverhalen. Deze verhalen worden vertoond in het ruim van het historische vrachtschip Familietrouw, dat is ingericht met 12 ‘kijkkasten’: bij elke kast beleeft u een ander verhaal. Aan het einde verruilt u het donkere ruim voor het antieke roefje om te luisteren naar een muzikaal verhaal over de verwoestende kracht van de zee.

Openingstijden

vrijdag 1 september: 15.00 - 22.00 uur

zaterdag 2 & zondag 3 september: 12.00 - 22.00 uur 

Locatie schip: haven tegenover Historische Scheepswerf Wolthuis, Noorderstraat 308, Sappemeer. 

Ga door naar Online kaartverkoop  

Via bovenstaande link komt u op een evenementen-pagina van Eventbrite. Hier kunt u - tot een dag van te voren - kaarten kopen voor de Spinbarg-voorstelling aan boord van de Familietrouw.  Via de knop 'tickets' kunt u een dag, een tijdstip en vervolgens het gewenste aantal kaarten selecteren. Op de dag zelf kunt u kaarten bij de boot kopen. Er is geen pin-automaat, dus graag contant en gepast betalen.

 

 

Activiteiten in bibliotheek Hoogezand: 30 augustus en 6 september

Ooit van de Stommelstaart gehoord? Hij komt wanneer de duisternis valt en de maan schijnt. Dan loopt hij zwijgend rond door bosjes, langs singels, wierden, oude dijken… Volgens de verhalen heeft de Stommelstaart zwart krullend haar, een kop die stijf vooruit staat en gloeiende ogen zo groot als theeschoteltjes. 
Hoe denk jij dat de Stommelstaart eruitziet? Kom op woensdag 30 augustus naar de bibliotheek in Hoogezand en maak met de 3D printer je eigen Stommelstaart of maak (op 6 september) je eigen stopmotion-griezelfilmpje. Meer informatie over het maken van Stommelstaarten en de griezelfilmpjes

 

Zaterdag 2 en zondag 3 september: verhalencircuit inĀ Sappemeer

Wandel of fiets rond in Sappemeer en u beleeft van alles rond oude Groningse volksverhalen. 

Aan boord van de Emma, het schip van het Noordelijk Scheepvaartmuseum dat in Sappemeer aanmeert naast de Familietrouw, hoort u een lied over een wraakzuchtige zeemeermin. In  Scheepswerf Wolthuis (tegenover de ligplaats van De Familietrouw) laten vrijwilligers oude machines draaien en hoort u meer over de geschiedenis van de werf. Op fiets- en loopafstand van de werf kunt u in Galerie De Smederij kijken naar de nieuwste expositie en luisteren naar spannende verhalen, verteld door acteur Aike Vogelzang. Een klein stukje verderop, in Borg Welgelegen, spelen acteurs van Met Meer Cultuur scènes uit een historische voorstelling over Sappemeer. Ook kunt u kijken naar een preview van de speelfilm Sappe de Pachtinner van regisseur Paul Bezuijen. Deze film is deels in de borg opgenomen. Vergeet ook niet een wandeling te maken door de mooie tuin van de borg. Hier vertellen mensen van het Groninger Landschap, de nieuwe eigenaar van borg Welgelegen, over de plannen voor de toekomst (op zaterdag). 

Tijden:

zaterdag 2 en zondag 3 september van 13.00 - 16.30 uur. Toegang gratis.

 

<p>Borg Welgelegen</p>

Borg Welgelegen

Zondag 3 september: Marlene Bakker en Bernard Gepken

Marlene Bakker is een opvallende verschijning in het Groningstalige circuit. Jong en vrouw en gezegend met een prachtige stem. Haar eigen werk bezorgt haar een geheel eigen plekje binnen de dialectpop en de Nederlandse muziekscene.

Voor Spinbarg hebben Marlene Bakker en gitarist Bernard Gepken zich laten onderdompelen in de wondere wereld van de Groningse volksverhalen. In de liedjes neemt ze haar publiek mee en zingt ze over hypnotiserende zeewiefkes, plagende nachtmerries, bijzondere heksen, wonderlijke hiplichtjes en duivelse spookverhalen. Elk lied is onlosmakelijk verbonden met de provincie en haar verschillende streken. Van Westerwolde tot het Hogeland, na een optreden zal je met andere ogen naar je omgeving kijken.

Tijd:

Zondag 3 september, 16.30 - 17.30 uur

Ga naar online kaartverkoop (Start op 1 augustus)

 

<p>Marlene Bakker</p>

Marlene Bakker