de kraak

Legendarische zeewezens kruipen de dijk op en beginnen een lange trage tocht langs het Friese, Groningse en Noord-Duitse Wad. In hun maag zit plastic en andere troep, in hun DNA oude verhalen en in hun hoofd en hart een boodschap die ze willen vertellen: het gaat niet goed met de zee en het leven daarin. Er zijn nieuwe monsters om tegen te vechten. Mens en natuur moeten elkaar weer vinden om deze strijd te kunnen winnen.

Afbeelding: Gibson, J. (1887). Monsters of the Sea: Legendary and Authentic. Thomas Nelson and Sons, London. 138 pp,  Public domain

project in ontwikkeling 


In de kern gaat dit project over de relatie tussen mens en natuur. Die relatie diepen wij uit aan de hand van oude legendes, die zich afspelen langs de Waddenkust. Ooit vertelden mensen elkaar verhalen om hun kennis van de wereld door te geven. Die kennis bevatte nog veel gaten, waardoor een grote rol was weggelegd voor de verbeelding. In de verhalen lijkt het alsof mensen konden communiceren met de natuur. Natuurverschijnselen werden voorgesteld als personages, als allegorie├źn. De legendarische zeewezens waren creaties van de mens zelf, tot monsters gemaakt om te waarschuwen voor gevaren.


In deze nieuwe voorstelling is een belangrijke rol weggelegd voor De Kraak, een reusachtige octopus die wereldwijd in allerlei verhalen voorkomt. Op dit moment werken we de plannen voor de voorstelling verder uit. Hou deze website en onze facebook-pagina in de gaten voor de meest recente informatie.


Voor de ontwikkeling van dit project heeft stichting Productiehuis Spinbarg een bijdrage gekregen vanuit We The North. Dit vierjarige cultuurprogramma is een initiatief van de drie noordelijke provincies en de gemeenten Assen, Leeuwarden, Groningen en Emmen.