de kraak

Stel je voor:

Vanuit de vloer komen acht tentakels naar boven van een reuzenoctopus, ook wel Kraak of Kraken genoemd. Het zijn slechts de uiteinden, dus je vermoedt onder je voeten een gigantisch zeewezen in een oneindige onderwaterwereld. Deze Kraak neemt je - als verteller - mee naar de wereld van oude verhalen; over de relatie tussen mens en water, tussen land - en zeewezens. Verhalen die zich hebben afgespeeld langs de Waddenkust, van Noord Holland tot Denemarken. 

Afbeelding: Gibson, J. (1887). Monsters of the Sea: Legendary and Authentic. Thomas Nelson and Sons, London. 138 pp,  Public domain

project in ontwikkeling 


De Kraak is een nieuwe grensoverschrijdende, multimedia-expositie van Stichting Productiehuis Spinbarg. Het is een beeldende voorstelling over verleden, heden en toekomst van onze omgang met de Waddenzee, verteld als liefdesverhaal. Als basis voor deze voorstelling gebruikt Spinbarg oude verhalen uit Friesland, Groningen en Noord-Duitsland, waarin de relatie tussen mensen en legendarische zee- en kustwezens centraal staat. De thema’s van deze verhalen doen denken aan problemen van deze tijd, zoals overbevissing, stijging van de waterspiegel en de gevolgen van eindeloze economische groei.


Veel oude volksverhalen uit het waddengebied gaan over de liefde tussen mensen en onderwaterwezens. Uitdagende ontmoetingen waren het, die zelden goed afliepen. Twee schijnbaar onverenigbare partners, die het toch met elkaar proberen….. Daar moeten we iets van kunnen leren, ook waar het onze eigen relatie met de zee en de natuur betreft. 


De Kraak laat met milde ironie zien hoe de mens al van oudsher met de onstuimige zeenatuur probeert te leven. Hoe dat vaak hopeloos fout loopt, maar ook hoeveel moois er uit kan ontstaan. Net als in een echte liefdesrelatie.


Dit alles verwerken we tot een onderhoudende familievoorstelling, geschikt voor jong en oud: licht van toon, soms poëtisch, maar ook  spannend en grappig. De voorstelling gaat - als alles volgens plan verloopt -  in de zomer van 2022 in première.


Voor de ontwikkeling van dit project heeft stichting Productiehuis Spinbarg een bijdrage gekregen vanuit We The North. Dit vierjarige cultuurprogramma is een initiatief van de drie noordelijke provincies en de gemeenten Assen, Leeuwarden, Groningen en Emmen.