Verhalen

De installatie van Spinbarg bestaat uit twaalf kijkkasten (kleine theatertjes). Schuif van kastje naar kastje en beleef in ieder kastje een ander verhaal. 

Hieronder een overzicht van de verhalen van Spinbarg, die in de voorstelling verwerkt zijn.

 

<p>De haven van Delfzijl. Still uit de film <em>Overvaart der zielen</em></p>

De haven van Delfzijl. Still uit de film Overvaart der zielen

Overvaart der zielen

Ieder jaar rond de jaarwisseling liggen in de haven van Delfzijl twee schepen klaar voor vertrek: de 'Widde Veer' en de ' Swaarde Veer', De schepen vervoeren de zielen van overledenen naar het hiernamaals. Zielen van mensen die een vroom leven geleid hebben, komen op de 'Widde Veer'. Dit schip vaart naar 'het Widde Aailaand, waar spreken muziek is'. Het andere schip brengt de zielen van zondaars regelrecht naar de 'Hekkelbaarg, hoog in het noorden, waar zij voor eeuwig branden in zwavel en vuur'. Film van Eric Steegstra met muziek van Matthijs van der Veer.

 

<p>Still uit de film <em>Griet Koenes</em></p>

Still uit de film Griet Koenes

Griet Koenes

Griet Koenes was een bijzondere vrouw: 'een heks', volgens mensen in het dorp. Ze wilden niets met Griet te maken hebben, waarschijnlijk omdat zij zich als één van de eersten afkeerde van het katholieke geloof en graag protestantse liederen zong. Wat dit teweegbracht, laat Margriet Westerhof zien in haar animatiefilm voor Spinbarg. Margriet vertelt een verhaal over angst voor het onbekende, angst voor verandering. Kortom: een verhaal van alle tijden. Muziek: Robert van der Tol.

 

<p>Still uit de film&nbsp;<em>Henneklaid</em></p>

Still uit de film Henneklaid

Henneklaid

Op een warme zomeravond is Harm Strampel aan het werk op het land. In de schemering komt een jammerend ‘wit wiefke’ op hem af. Ze roept aan één stuk door: “ ’t Henneklaid is mie te laank!”. ‘Henneklaid’ is de Groningse benaming voor doodshemd. Zo’n hemd mag nooit te lang zijn, want dan kan de overledene struikelen op weg naar Jezus. Hoe het afloopt met Harm Strampel en het ‘witte wiefke’ is straks te zien in de film van Pauline Los (met muziek van Robert van der Tol).

 

<p>Houtskooltekening voor de film&nbsp;<em>Sappe</em>&nbsp;van Cindy Lou Roxanne Monsanto</p>

Houtskooltekening voor de film Sappe van Cindy Lou Roxanne Monsanto

Sappe

Sappe, de pachtinner
...het was zo n type waar je met een boog omheen liep ...en als hij lachte liepen de rillingen over je rug. Ze zeiden dat de duivel zijn vriend was... Film: tekeningen Cindy Lou Roxanne Monsanto, muziek Renger Koning.

 

<p>Still uit de film&nbsp;<em>St&ouml;rtebeker</em></p>

Still uit de film Störtebeker

Störtebeker

Iedereen noemde hem Störtebeker, omdat hij een pul met wel vier liter bier in één teug naar binnen kon slaan. Jarenlang maakte hij met zijn piraten de zeeën onveilig, tot hij werd gegrepen door de Hamburgers. Störtebeker werd ter dood veroordeeld, maar dat was nog niet het einde van zijn streken! Film van Christiaan Coenraads en Marijke Klompmaker.

 

<p>VR-presentatie Riepster Licht</p>

VR-presentatie Riepster Licht

Riepster Licht

Friese stamoudsten worden door Keizer Karel de Grote voor straf met een stuurloos schip de zee opgestuurd, omdat ze weigeren aan zijn wetten te voldoen. De heidense mannen lijken ten dode opgeschreven, maar dan bidden ze tot de God van hun christelijke overheerser. Virtual reality-presentatie van Raymond van Es met muziek van Pepijn Buitenhuis.

 

<p>Still uit de film&nbsp;<em>Mepske</em></p>

Still uit de film Mepske

Mepske

De Groningse jonker Rudolf de Mepsche, heer van Faan, was in de 18de eeuw een machtig man. Als 'grietman' (rechter) veroordeelde hij 22 mannen ter dood vanwege 'sodomie'. Bekentenissen dwong hij af met gruwelijke martelingen. 
Het wrede gedrag van De Mepsche maakte in zijn tijd al veel indruk en werd onderwerp van verhalen die in het hele Westerkwartier werden doorverteld.  Film van Christa Moesker met muziek van Renger Koning.

 

<p>Still uit de film <em>Verdronken dorp</em></p>

Still uit de film Verdronken dorp

Verdronken dorp

Als de dominee een haring, een zoutwatervis, in de put ziet zwemmen, weet hij genoeg: er dreigt gevaar. Het zeewater komt onder de dijken door. Straks breken de dijken door! Maar de mensen in het dorp geloven hem niet. Ze hebben het te druk met geld verdienen en feesten. Dan verzamelen zich donkere wolken zich boven het dorp...

Film van Sara Pannekoek, student Academie Minerva. Met muziek van Matthijs van der Veer.

 

<p>De heilige Ludger in de put</p>

De heilige Ludger in de put

Religieuze wonderverhalen

Baby Ludger in de put, de bloedende arm van Johannes de Doper, de heilige Walfridus met het kruis in de handen: kunstenaar Moniek Westerman verbeeldt voor Spinbarg religieuze wonderverhalen. Met muziek van David de Jong.

 

<p>Schipper van Uitland</p>

Schipper van Uitland

Schipper van Uitland

Een donkere nacht, de storm wint aan kracht.
Het schuim jaagt over het slijk.
De noodklokken uit een heel andere tijd
vertellen het verhaal van hebzucht en spijt...

Uit het lied dat Jeroen de Jong schreef bij het verhaal over De schipper van Uitland. Studenten van Noorderpoort Kunst en Multimedia verbeelden dit verhaal in een bijzonder kijkkastje voor de Spinbarg-verhalentournee.

 

<p>Ontwerp voor kijkkast &#39;Stenhoesheerd&#39;</p>

Ontwerp voor kijkkast 'Stenhoesheerd'

Stenhoesheerd

Enno wil Eilina, vandaag nog

Maar Eilina weet dat Enno zichzelf niet kan beheersen...

Zanger Tiedo Groeneveld schreef een prachtige ballade over de tragische ridder Enno van Stenhoesheerd. De onbeantwoorde liefde van Enno voor Eilina heeft rampzalige gevolgen. Het beeld bij dit verhaal wordt gemaakt door Yotka Kroeze.

 

Ol Tjoard

Ol Tjoard, bijnaam voor de Dollard: soms een vriend, vaak een vijand. In het roefje van De Familietrouw kunt u luisteren naar de muzikale vertolking van het verhaal van Ol Tjoard van Arnold Veeman

 

<p>Ennemaborg</p>

Ennemaborg

Ennemaborg

Rovers dringen met list en bedrog de Ennemaborg in Midwolda binnen. Maar de dappere dienstmeid is ze allemaal te slim af. Studenten van Noorderpoort Kunst en Multimedia brengen het verhaal voor Spinbarg tot leven met een ingenieuze 'toverlantaarn'. Dit verhaal, dat in het Gronings verteld wordt door Henk Scholte, is tijdens de verhalentournee op steeds wisselende plekken te bekijken en te beluisteren. Audio: Matthijs van der Veer.

 

Zeemeermin in de kolk

En ik bleef hier achter, voor eeuwig gevangen

Met niets dan zonsop- en zonsondergangen

de zee van tijd, die achter me ligt,

en mijn lied van kolkend verlangen

Mariken Jongman (tekst),  Robert van der Tol (muziek) en Hesther le Grand (zang) maakten voor Spinbarg een prachtig lied over een zeemeermin, die na een stormvloed voor altijd gevangen zit in een kolk. Ook dit verhaal is tijdens de verhalentournee op wisselende plekken te beluisteren.